45, rue d'Ulm

75005 Paris

geg@ens.fr

© Groupe d'études géopolitiques, janvier 2018.

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon

Distribuie

  • White Facebook Icon
  • Blanc Twitter Icon

Limbă

Elemente biobliografice

Psihanalist, preocupată de o abordare istorică a domeniului, fostă responsabilă de conferințe la EHESS apoi la EPHE, Elisabeth Roudinesco este recunoscută în mod particular pentru biografiile lui Freud și Lacan. Totodată, este autorul unui Dictionnaire amoureux de la psychanalyse. 

Deși opera acesteia nu s-a preocupat în mod special de politic, credem că ne-ar fi dificil să dezbatem despre Europa și ideea europeană fără să-i luam în considerare inconsistențele, fără să ne întrebăm despre pertinența anumitor analize, adesea incomplete, ce văd în instuțiile europene o reactualizare terifiantă a unui supraeu patern, iar în reapariția neo-naționalismelor o eliberare, a cărui model satiric ar fi, de cealată parte a Atalanticului, Donald Trump. 

 

Totodată, trebuie remarcat faptul că acest supranumit impensé géopolitique européen, ce reprezintă obiectul nostru de studiu, se manifestă printr-o serie de refulări a căror conceptualizare poate fi realizată, deasemenea, prin intermediul unui lecturi pshihanalitice a stării de fapt.

O altă perspectivă asupra relevanței studiilor lui Elisabeth Roudinesco pentru dezbaterea europeană este demonstrația pe care aceasta o face în lucrariile sale cu privire la studiile lui Freud: cel mai fertil teren pentru aplicarea teoriilor acestuia a fost Franța, nu Austria.  Dacă unul dintre pincipalele obstacole în calea formării unei idei europene este varietatea lingvistică ce fragmentează identitatea comună, psihanaliza, ca studiu al limbii, ar putea completa cercetarea ideii europene, demostrând, poate, că acest l'impensé européen este translingvistic. 

 

Elisabeth Roudinesco

22 martie 2018

 

22 martie 2018

Mai mult