45, rue d'Ulm

75005 Paris

geg@ens.fr

© Groupe d'études géopolitiques, janvier 2018.

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon

Distribuie

  • White Facebook Icon
  • Blanc Twitter Icon

Limbă

Elemente biobliografice

Patrick Boucheron este profesor la College de France, titularul postului Istoria puterilor în Europa Occidentală, secolele XIII-XVI. Student al École normale supérieure de Saint-Cloud (1985-1989), unde l-a avut drept profesor pe Jean-Louis Biget, specialist în istorie medievală, și unde se va întoarce în 1994, după finalizarea doctoractului la Paris 1 Panthéon-Sorbonne, în calitate de conferențiar. Este locul unde își va susține și teza de doctorat, devenind ulterior profesor de istorie medievală. În cele din urmă, se va alătura corpului profesoral de la Collège de France, unde, pe 17 decembrie 2015, va susține o conferință inaugurală, ce a avut ecouri dincolo de porțile universității. Convins că istoria este un tip de literatură contemporană, își propune să realizeze narațiuni stimulente, încercând să îmbine studiul istoriei cu contemporanul, fără a renunța la etica proprie cercetătorului.

 

Punându-și încă de la începutul cariei întrebarea referitoare la nivelul pertinent de analiză istorică, fie în analizele sale de istorie comparată, fie în studiile mediului urban medieval sau lucrările de istorie mondială (Histoire du monde au XVe siècle, Fayard, 2009 ; Histoire mondiale de la France, Le Seuil, 2017), Patrick Boucheron nu a conceptualizat niciodată spațiul de studiu italian, asupra căruia și-a îndreptat atenția la începutul cariei, în afara unei înscrieri spațiale și de analiză mai largi. A căutat să construiască punți între istorie, artă și literatură, analizând eficacitatea și rolul politic al istoriei  și al scrierii acesteia, țesând legături eliberatoare între lentoarea greu de suportat a istoriei și bruschețea evenimentelor. Este ideea pe care o sublinia într-o conferință inaugurală, pronunțată la o lună după atentatele din noiembrie 2015 și la o luna distanță de trista aniversare a primului an de la atentatele din ianuarie, unde, alături de Mathieu Riboulet, era invitat la Prendre dates (Verdier, 2015), pentru a încetini procesul de uitarea și pentru a organiza trecutul, cu scopul de a îndepărta teama (Le Seuil, 2013) generată de timpul ce se scurge.

 

Atent la sensul politic al cuvintelor, la slăbirea și mutarea înțelesului acestora pe parcursul secolelor, amintind, la secole distanță de Confucius și Machiaveli, că un guvern ineficient ajunge la putere atunci când încurcăm sensul cuvintelor, când limbajul politic devine inadecvat unei deplineri cunoșteri a stării de fapt, Patrick Boucheron ne va vorbi despre Europa sa într-un moment în care aceasta este înconjurată și definită de atâtea lucruri puțin înțelese, dar despre care tot auzim vorbindu-se. 

 

 

Patrick Boucheron

22 mai 2018

 

22 mai 2018

Mai mult