45, rue d'Ulm

75005 Paris

geg@ens.fr

© Groupe d'études géopolitiques, janvier 2018.

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon

Distribuie

  • White Facebook Icon
  • Blanc Twitter Icon

Limbă

UNE CERTAINE IDÉE DE L'EUROPE 

Prima dezbatere intelectuală la nivel continental 

Șase mari conferințe la nivel european în primăvara lui 2018

În cea mai mare parte a istoriei sale, Europa a fost o idee, atât ca simbol al dinamismului și al libertății de mișcare, cât și ca o precupare constantă a rigorii și polemicii. Așa cum  ilustrază Marc Fumaroli într-un studiu clasic,  la République des lettres a luat în derizoriu regimurile mai mult sau mai puțin despotice care au reconfigurat-o în atâtea chipuri și au divizat-o. De la Milano la Paris ne citea cu ardoare, între Bruxelles și Viena ne copiam cu același elan. 

 

În ziele noastre, când Europa a devenit o instituție, a încetat, sau încetează treptat, să mai fie o idee. Clasa intelectuală, care lucrează la consolidarea sa, nu mai este compusă din intelectuali, ci din experți, de o excelentă calitate în drept, administrație, finanțe sau economie. Astfel apare întrebarea inerentă : Să fi devenit, oare, Bruxelles-ul Cetatea interzisă dezbaterii publice, unde diferitele poziții nu mai pot fi exprimate?

 

Este necesar să constatăm că, poate, o largă varietate de probleme ale lumii contemporane a fost explorată de-a lungul unei întregi cariere recunoscute pe plan internațional, fără să fi avut însă ocazia de a propune o operă care să clarifice, pornind de la câteva propuneri, dezbaterea europeană.  Chiar mai rău, nimeni nu dă tonul acestor dezbateri, iar polemica la nivel european este abandonată noilor naționalisme, care profită în mod direct de această caricatură a unei instituții reci, deficitar conturată și prost gândită. 

 

Iar apogeul, în mod paradoxal, în era numericului, când prima generație ERASMUS devine activă, remarcăm cu stupoare că nicioadată ideile nu au circulat atât de puțin între marile centre europeene. Între cruciadele patriotice ale unora și tropismul altantist al altora, ar părea că elita intelectuală europeană nu mai are timpul de a se citi. Nici măcar de a se copia.

 

Primăvara acesta, la Paris și în mai mult de zece orașe europene, șase pesonalități marcante, recunoscute pe plan internațional pentru anvergura lucrărilor lor, vor fi invitate să dezbată pentru prima dată, pornind de la propriilor idei, despe Europa, deschizând astfel noi perspective, noi căi de străbătut în recontectarea europeană. O Europă ideală, deplin politică – Une certaine idée de l’Europe. 

Une certaine idée de l'Europe

Paris

Șase conferințe la Paris 

Toni Negri
Alain Badiou
Elisabeth Roudinesco
Thomas Piketty
Myriam Revault
d'Allonnes
Patrick Boucheron

O dezbatere la nivel continental 

Ciculul de conferințe Une certaine idée de l’Europe are drept obiectiv reinventarea dialogului transnațional, prin mobilizarea clasei intelectuale la nivel continental.

 

Pentru constituirea unui spațiu și unui punct de convergență a dezbaterii publice europene, propunem difuzarea în direct a fiecărei conferință în mai mult de zece orașe europene.

 

Pentru fiecare conferință, un intelectual sau un formator de opinie va fi prezent în fiecare oraș, pentru a răspunde intervenției de la Paris.

 

Toate aceste reflecții, pornind de la o traducere în limba franceză, își vor găsi răspuns, fie sub forma unor interviuri sau articole publicate pe Le Grand Continent, fie sub forma unei corespondențe private, toate semnate de cei 6 invitați parizieni.

 

Acest sistem va oferi intelectualilor europeni ocazia unică să recreeze și să rescrie Europa ca idee, inaugurând o dezbatere continentală, a cărei acută absență o simțim în sfera politică și intelectuală actuală. 

Cine Suntem ?

Le Groupe d’études géopolitiques este o asociație domiciliată la École normale supérieure, rue d’Ulm, ce reunește mai mult de o sută de studenți, tineri universitari și jurnaliști.

Pornind de la o înțelegere particulară a geopoliticii à la française, suntem convinși că numai o abordare plurilingvistică, interdisciplinară și multiscalară poate  face posibil un studiu eshaustiv al actualelor crizelor europene: criza socială, economică și politică. Pornind totodată de la observația că Europa de azi s-a constituit printr-un proces de unirea a Statelor-națiune și că acest model pare a fi pus în dificultate de către emergența unor noi naționalisme, Le Groupe d Etudes Geopolitiques își propune să analizeze și să gândească Europa, căutând totodată un răspuns la actuala tendință de respingere instituțională.

Ne dorim, așadar, să concepem Europa drept o entitate geopolitică, punând sub semnul întrebării pertinența statului-națiune și cea a unui model post-național, depășind cadrele ce pot reprezenta astăzi o piedică în calea dezvoltării ideii europene.  

În centrul reflecțiilor noastre stă întrebarea cu privire la nivelul pertinent de ilustrare al conceptului European.

 

Ne propunem să îmbogățim aceaste reflecții grație celor patru proiecte ce oferă elemente teoretice și de analiză pentru o înțelegere cât mai cuprinzătoare a actualității ​ (La lettre du dimanche, Le Grand Continent), propunând totodată locuri unice de dezbatere (Les Mardi de l'Europe et Une certaine idée de l'Europe). 

Le Groupe d'études géopolitiques